vineri, 9 iulie 2010

Plec o saptamana la Sovata,abia astept!
 
Lupeni - Corund - Praid - Sovata!
LEGENDE SI TRADITII!
Arderea carbunelor la Kalonda:

Mestesugul de producere a carbunelor. Este cunoscut mai ales in zonele forestiere unde, incepand de secolului al 19-le aceasta activitate este destul de raspandita ca industrie locala. Cei care se ocupa cu arderea carbunelor, cauta un spatiu neted in padure fiind netezit orice denivelare. Lemnele taiat in bucati egale (stejar, fag) sunt asezati unul langa celalalt, unul peste altul. Astfel se naste bocsa ceea ce urmeaza sa fie acoperita cu frunze cazute, apoi cu pamant. Se lasa o gaura in interiorul acesteia ceea ce este umplut cu materiale inflamabile (ramasite de lemn, aschie). Bocsa este aprinsa dinspre partea superioara. Aceasta arde incet timp de 8-12 zile fara sa fumege, emitand numai aburi. Este curatat de pamant si acoperit cu praf de carbune ca sa stinga. Carbunele sunt ambalate in saci si transportate. De mult umblau carutele cu carbune din sat in sat si de la oras la oras, marfurile acestora fiind cumparate de fierari, lacatusi, tinichigii, precum si de alti mestesugari si casnice pentru calcat. Astazi sunt valorificate la nivelul marilor industrii.

 
Corund:
Numele localitatii se leaga de numele artei populare practicata aici, olaritul.

Numele de „Corund” constituie deja o marfa. Se spune in Secuime ca, mai ales sarmalele adevarate se prepara numai in ceramica din Corund. Strada principala a satului a devenit un adevarat targ. Adevarata arta populara, din pacate, este in scadere, kitschul a patruns peste tot, totodata apar marfuri straine de nicio valoare. Daca dorim sa cumparam valori adevarate, sa cautam artisti cunoscuti. Printre motivele speciale de la Corund se gasesc pasarile asezate pe lujeri, cerbul, diferite flori, arborele vietii. In ceea ce priveste culorile, printre cele speciale localitatii se numara nuantele de galben si maro pe baza de alb, in ultima vreme se raspandesc si variatiile alb-albastru. Se observa dezvoltarea mestesugului de prelucrarea de iasca, din care se fac genti, sepci, fete de masa. Langa Corund se inalta Firtos, iar cetatea acestuia cunoaste multe legende. In zona se gaseste un izvor de borviz foarte cunoscut, a carui apa te vindeca. Apa acestuia insa curge in parauri. In fiecare inceput de august are loc organizarea festivalului de la Arcso, un targ de ceramica la care participa olarii cunoscuti ai zonei.  

Praid:
In centrul zonei, aceasta fiind cunoscuta dupa exploatarea de sare, se afla Praidul intr-o altitudine de 500 m, la poalele Muntilor Giurgiului.

In zona Praidului materialul de baza pentru exploatarea de sare este asigurata de inaltii munti de sare. Dupa unele calculatii in uriasul bloc de sare de 2600 m adanc se gaseste in jur de 2 miliarde de tone de sare. Mai demult exploatarea de sare s-a realizat prin exterior. Salina din Praid sta la dispozitia vizitatorilor, circula autobuze cu o frecventa de 15-30 de minute. Salile cu pereti stralucitoare ne ofera imagini minunate. Pe langa faptul ca salina este un punct turistic foarte frecventat, trebuie stiut ca este totodata si un centru de tratament pentru bolnavi cu probleme respiratorii. Incepand de 1993 se gaseste in salina si o capela, un teren de joc unde, la fiecare sfarsit de saptamana se aduna multi copii pentru a se vindeca jucandu-se. Se gaseste si un magazin de cadouri, o cafenea si o expozitie, dar deseori au loc si recitaluri. In salina aflata intr-o adancime de 120 m se mentine o temperatura constanta de 16 C, astfel nu trebuie sa ne imbracam gros.


In apropierea salinei se gaseste un strand cu apa vindecatoare de boli, un spatiu balnear perfect pentru cei dornici sa se relaxeze, sa se odihneasca.
Informatii despre programul salinei si despre pretul biletelor se gasesc pe portalul urmator: http://www.salinapraid.ro
Nu se recomanda coborarea in salina pentru cei care sufera de hipertensiune, pentru cei care sufera de inima si de claustrofobie, pentru cei bolnavi cu nervi, pentru cei care se afla in stare de ebrietate si pentru femei gravide!


Sovata:
Este cea mai cunoscuta localitate a zonei amintite, avind o reputatie internationala ca statie balneara. Localitatea a fost infiintata de cei care au stat de paza la muntile de sare la sfarsitul anilor 1500.

Statiunea balneara din Sovata se gaseste intr-o depresiune, aceasta fiind inconjurata de peisaje pitoresti. Muntii sunt acoperiti de paduri asemanatoare junglelor. Datorita acestora zona se bucura de conditii climatice speciale, astfel aerul sarat amestecat cu rasina are efecte benefice. Adevarata senzatie a localitatii este insa succesiunea de lacuri sarate, Mogyorosi, Zold, Keres, Rigo si Lacul Ursu, acesta din urma fiind coroana pe capul Sovatei. Este unic in Europa, insa nu se stie de existenta unui astfel de lac in intreaga lume. Numele lacului provine de la faptul ca, privind din sus, lacul are forma unei blani de urs intinsa. Lungimea lacului este de 306 m, perimetrul de 910 m, cea mai mare adancime este de 18,1 m. Un specific al lacului este caracterul heliotermic al acestuia. La partea superioara a lacului curge apa dulce a celor doua parauri vecine razele soarelui patrandu-se peste aceasta, incalzind astfel apa sarata gasita in partea inferioara, iar aceasta temperatura se pastreaza prin cristale de sare. Radierea inversa este impiedicata de apa dulce, astfel lacul depoziteaza temperatura ca un acumulator. In timpul verii se poate scalda in apa, ceea ce, nu numai ca este benefic, dar ramane totodata o amintire de neuitat inotand intr-o altitudine de 502 m intr-un spatiu inconjurat de paduri! Pe malul marii se gasesc centre de tratament unde se ofera diferite tratamente, masaje, baie de namol. 


In vecinatatea Lacului Ursu se gasesc doua lacuri mici, Lacul Voros si Lacul Zold. Se poate face baie si in aceste lacuri, care nu sunt acoperite cu constructii, contin mult namol, precum dispun si de un concentrat mai vast de sare si minerale. Pe langa aceste lacuri pot fi admirati munti speciali de sare. Nu departe de Lacul Ursu se intinde Lacul Mogyorosi, acesta insa nu este unul heliotermic,dar vara este plin de turisti.

La Sovata se vindeca eficient mai multe boli, insa li se ofera oaspetilor si servicii extraordinare de welness. Cele mai bune rezultate se obtin in cazul sterilitatilor si a altor probleme ginecologice. Se trateaza cu succes totodata probleme legate de afectiuni nervoase, metabolism, boli ale organelor locomotorii.

Legenda Lacului Ursu: (lacrimile zanei)

Traia o frumoasa zana in padurea aflata in apropierea localitatii, intr-o poiana minunata. Aceasta a zarit odata un cioban secuiesc si s-a indragostit de el. Dupa legile zanelor n-avea voie insa sa se intalneasca cu acest flacau, astfel a ascultat in fiecare noapte cantecul de fluier al acestuia. N-a rezistat mult si a hotarat ca se va intalni cu flacaul. S-a coborat in vale unde a vazut flacaul sarutandu-se cu o fata. Zana s-a enervat atat de mult, incat a transformat flacaul si olile intr-o stana. Trebuia sa rasplateasca si ea pentru aceasta fapta. A umblat numai in munti, iar din ramasitele voalului sau s-au crescut flori care au cuprins muntii. Palatul zanei s-a ars si s-a scufundat pentru ca aceasta a lasat focul aprins. A plans cu lacrimi incat a crescut un parau, apoi un lac. Asa s-a nascut lacul fiind incalzit din jos de vatra zanei. 


 






Niciun comentariu: